راهنمای استفاده از سرخ کن

برای اینکه بتوانید غذای سرخ کردنی داشته باشید دو راه پیش روی شما می باشد. اول استفاده از ماهیتابه به عنوان روش سنتی برای برشته کردن مواد غذایی می باشد که نیازمند قرار دادن یا غوطه ور کردن ماده غذایی در روغن زیاد با درجه حرارت بسیار زیاد می باشد. دوم هم استفاده و بکارگیری از سرخ کن ها است. روش دوم قطعا دارای مزیت های بیشتری است، زیرا هم کم روغن و یا بدون روغن بوده و هم می توانید متناسب با نوع ماده غذایی دمای مناسب را تنظیم کنید. اما باید بدانید که طرز استفاده از سرخ کن نیازمند به یک سری نکات می باشد که در ادامه با آن آشنا می شوید.

سرخ کن برقی

سرخ کن های برقی به نسبت سرخ کن های پروپان دارای طرفداران زیادی هستند. بخاطر اینکه دارای خطر کمتری بوده و در فضای بسته خانه به راحتی قابل استفاده است. اما از نظر تهیه تولید غذا قطعا به سرخ کن های پروپان گازی نمی رسد. از نظر ابعاد درست کردن غذا هم حجم کمتری داشته و زمان پخت بیشتری را می طلبد.

سرخ کن پروپان

اگر چه استفاده از سرخ کن گازی یا پروپان سریع تر دما را به مقدار حداکثری رسانده و کیفیت بهتری را ارائه می دهد اما نمی توان نتیجه گرفت که قطع به یقین بهتر از سرخ کن برقی است. زیرا عیوبی نیز به همراه دارد که مهمترین آن رعایت شرایط ایمنی می باشد. زیرا از این دستگاه نمی توان در محیط داخلی خانه استفاده کرد و نیازمند فضای باز است تا آتش سوزی و … اتفاق نیافتد. همچنین برای شارژ دوباره کپسول نیاز دارید هر چند وقت یکبار مخزن را شارژ و نصب کنید. اما در سرخ کن برقی فقط کافی است دو شاخه را به برق بزنید و تمام کارها را سریع انجام دهید.

دستگاه سرخ کن پروپان، دستگاهی که با روغن زیاد کار میکند.

سرخ کن بدون روغن یا هوا

سرخ کن برقی بدون روغن نوع دیگری از سرخ کن ها بوده که برای برشته کردن مواد غذایی از هوای داغ استفاده می کند. یعنی در این دستگاه سرخ کن خبری از روغن نبوده و به کمک گسیل هوای داغ بر روی مواد غذایی باعث برشته شدن سطح غذا شده اما درون ان آبدار می باشد. در واقع می توانیم بگوییم در این روش خبری از سرخ کردن نیست. به همین علت از نظر رژیم غذایی بسیار عالی تر از سرخ کن های برقی و سنتی می باشد.

اما علاوه بر مزیت های بالا دارای تعدادی عیب نیز می باشد. اولین عیب آن دارا بودن قیمت به مراتب بیشتر آن به نسبت دیگر سرخ کن ها می باشد. دومین عیب این است که کیفیت بسیار بالا برای تمامی مواد غذایی ارائه نمی دهد. اما اگر به دنبال خرید بهترین مدل و پرفروش ترین مدل های هستید بهتره به مقاله؛ بهترین و پرفرش ترین دستگاه سرخ کن را مطالعه کنید.

چه نوع روغنی مناسب سرخ کردن است؟

استفاده از سرخ کن های برقی نیازمند دانستن یک سری نکات است که باید قبل از استفاده اطلاعات کافی را در مورد آن داشته باشید. روغن مناسب برای سرخ کن با روغن سرخ کردنی به روش سنتی کمی رق دارد. بهتر است روغنی را انتخاب کنید که دمای دود آن بالا باشد. دمای دود یعنی هنگامی که بعد از رسیدن دما به حد مشخص روغن شروع به تجزیه کرده و دود کرده و مواد مغذی خود را از دست می دهد. در طرز استفاده از روغن توصیه ما این است که بهترین دما برای سرخ کردن بین 350 تا 400 درجه فارنهایت می باشد. پس روغن مطلوب باید نقطه دود بالای 400 درجه فارنهایت داشته باشد تا با خیال راحت بتوانید به پخت و پز ادامه دهید. به همین دلیل استفاده از روغن زیتون یا کره یا روغن های مشابه برای سرخ کن برقی توصیه نمی شود زیرا سریع سوخته و تجزیه می شود.

انواع روغن های سرخ کردن غذا

از این رو بهترین روغن برای کار با سرخ کن برقی استفاده از روغن بادام زمینی می باشد. این روغن کاملا از نظر مزه خنثی عمل کرده و طعم بادام زمینی به غذای شما نمی دهد و دمای دود 450 درجه دارد. از دیگر روغن های مناسب برای سرخ کردن انواع مواد غذایی می تون به روغن دانه های انگور، آووکادو و آفتابگردان اشاره کرد. حتی می توانید برای تهیه غذا به کمک این دستگاه از روغن دو یا چند بار مصرف استفاده کنید که تشخیص استفاده به عهده خود شما است. زمانی که روغن به یکی از سه علایم زیر برسد بهتر است دیگر از آن استفاده نکنید:

  • دود کردن روغن در دمای پایین اتفاق افتد
  • دچار تغییر رنگ شده و شفافیت خود را از دست دهد
  • بعد از سرخ کردن کف کند
  • این علائم نشان دهنده از بین رفتن کیفیت روغن است. همچنین توجه داشته باشید که اگر قصد مصرف دوباره روغن را دارید حتما به نوع غذایی که در آن سرخ کردید توجه داشته باشید. زیرا روغن مایعی است که بو و مزه مواد غذایی را تماما جذب می کند. از این رو برای درست کردن شیرینی با روغنی که قبلا در آن ماهی سرخ کردید استفاده نکنید. همچنین بهتر است برای مصرف دوباره روغن، آن را از صافی مناسب رد کرده و در مکان مناسبی نگهداری کنید که در معرض نور یا رطوبت قرار نگیرد. به طور کلی برای مصرف چندباره روغن بهتر است به موارد زیر توجه داشته باشید:
  • تصفیه پی در پی روغن باعث می شود تا ماندگاری آن بهتر گردد. همچنین برای تصفیه بهتر است از صافی مناسب استفاده شود. صافی می توان صفحه کاغذی یا پارچه ای باشد. حتما مورد توجه قرار دهید که روغن قبل از تصفیه باید کاملا خنک شود
  • اگر روغن یکبار به وسیله گوشت یا ماهی یا سیب زمینی که حاوی رطوبت و آب هستند سرخ شده باشد تعویض آن سریع تر انجام شود
  • از ترکیب روغن ها با یکدیگر خودداری کنید
  • از روغنی استفاده کنید که در حد دمای اتاق باشد

قدم به قدم در راهنمای بکارگیری سرخ کن برقی

قبل از اینکه به صورت گام به گام به طرز استفاده از سرخ کن بپردازیم باید به یک سری نکات قبل از سرخ کردن مواد غذایی توجه داشته باشید. اولین مورد این است که باید مواد غذایی را به قطعات یکسان برش دهید تا در هنگام سرخ شدن تماما یکنواخت برشته شود. اگر قصد سرخ کردن مرغ یا گوشت را دارید که در فریزر نگه داشته شده است. باید ابتدا آن را از فریزر خارج کرده و مدتی در دمای اتاق بماند تا یخ آن کاملا ذوب شده و آب آن گرفته شود. برای گرفتن آب مواد غذایی می توانید از حوله کاغذی استفاده کنید. حال می توانیم به سراغ باقی قدم ها برای استفاده از سرخ کن برقی بپردازیم.

استفاده از سرخ کن های برقی و مدرن

گام اول: پر کردن ظرف سرخ کن از روغن

در ابتدا باید داخل محفظه را از روغن پر نمایید. بهتر است میزان مصرف روغن به اندازه بیش از نصف ظرف باشد. اگرچه برخی از ظروف دارای مقادیر مینیموم و ماکزیمم هستند اما به اندازه ماکزیمم روغن نریزید. زیرا در هنگام قرارگیری مواد غذایی داخل ظرف، روغن از آن خارج می شود.

گام دوم: روشن کردن دستگاه

باید سرخ کن خریداری شده را به برق متصل کرده و دکمه روشن آن را بفشارید.

گام سوم: تنظیم مناسب دما

باید دما را مطابق با سرخ کردن مواد غذایی مربوطه توسط دکمه های چرخشی و یا از طریق پنل لمسی تنظیم نمایید. مدت زمانی طول می کشد تا دما به مقدار مورد نظر برسد. البته این مورد بستگی به مدل و توان آن داشته و برخی از دستگاه ها دارای نشانگر تعیین سطح دما هستند. یعنی به محض رسیدن به دمای مورد نظر نشانگر خود را روشن می کنند. اما برخی دیگر فاقد این امکانات بوده و برای مشاهده دمای مورد نظر می توانید از دماسنج استفاده کنید.

گام چهارم: اضافه کردن غذا به درون سبد

داغ شدن روغن توسط سرخ کن ها سریع اتفاق می افتد و با توجه به مدل مربوطه بین 7 تا 30 دقیقه این زمان متغیر است. از این رو بعد از این مدت می توانید غذای مورد نظر خود را در سبد قرار داده و آن را وارد ظرف روغن نمایید. برای بهتر ترد و سرخ شدن مواد غذایی توصیه می کنیم که حجم کمتری از مواد غذایی را وارد سبد کرده و به درون روغن هدایت کنید. زیرا پر کردن کامل سبد و قرار دادن آن درون روغن داغ، موجب کاهش دمای روغن و کاهش ترد شدن آن می گردد.

گام پنجم: زمان پخت

در این مرحله لازم است درب سرخ کن را محکم بسته و مدت زمان پخت مواد غذایی را مطابق با کاتالوگ برای دستگاه بارگذاری نمایید. این کار یا توسط دکمه چرخشی و یا در مدل های بالاتر توسط پنل لمسی امکان پذیر می باشد.

گام ششم: بالا آوردن سبد و آماده شدن غذا

در این مرحله فقط کافی است از طریق دستگیره عایقی سبد را به بالا کشیده و صبر کنید تا تمامی روغن های اضافی آن خارج شود. سپس مواد غذایی سرخ شده را به درون ظرف انتقال داده و آن را میل نمایید. اگر تصور می کنید که غذا همچنان چرب است می توانید برای جذب بیشتر روغن از کاغذ حوله ای استفاده نمایید. همچنین اگر قصد دارید مواد غذایی شما ترد شود بهتر است از پور سوخاری یا خمیر استفاده نمایید تا روی مواد غذایی کاملا برشته شده و رطوبت داخلی آن حفظ شود. این روش در بسیاری از رستوران های نوین مورد استفاده قرار گرفته و طرفداران زیادی هم دارد.

طرز استفاده از سرخ کن برای سرخ کردن سیب زمینی

سرخ کردن سیب زمینی هم تقریبا شبیه با برشته سازی دیگر مواد غذایی می باشد. در ابتدا سبد را کاملا تمیز نمایید تا باقیمانده غذای سرخ شده قبلی از بین برود. زیرا در صورت ماندن مواد غذایی اضافی بر رئی سبد موجب سوختن آن شده و بوی نامطبوعی به سیب زمینی می دهد. سپس سیب زمینی ها را به اندازه یکسان و مشابه برش داده و آن را داخل سبد بریزید دقت کنید آب آن کامل توسط صفحات کاغذی گرفته شود. درون محفظه را به مقدار مناسب و بین حداقل و حداکثر درجه ظرف از روغن پر کنید. سپس دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید دما به مقدار مطلوب برسد.

در بسیاری از مدل های پیشرفته نظیر برند فیلیپس برنامه پیش فرض برای تهیه هر نوع مواد غذایی وجود دارد. فقط کافی است درجه را بر روی حالت سرخ کن سیب زمینی چرخانده و سپس مدتی منتظر باشید تا دما به مقدار مطلوب برسد. در این مرحله فقط کافی است یبد را درون روغن گذاشته و درب سرخ کن را ببندید. بعد از چند دقیقه سیب زمینی های شما کاملا سرخ و برشته و آماده خوردن خواهد شد. اگر میخواهید انواع غذا را با دستگاه سرخ کن درست گنید پینهاد میکنیم مقاله: تهیه 20 نوع غذا با سرخ کن را مطالعه کنید.

طرز استفاده از انواع سرخ کن و هواپز برای سرخ کردن غذا ها

نکات مهم در مورد استفاده درست از سرخ کن ها

در قسمت های قبلی در مورد طرز درست استفاده از سرخ کن ها تا حدودی آشنا شدید. در این قسمت سعی داریم نکات اضافی و مهم دیگری را راجع به استفاده صحیح از سرخ کن ها ارائه دهیم تا بتوانید با دانش بیشتری با این دستگاه برقی کار کرده و موجب افزایش دوام پذیری آن شوید.

  • سعی کنید روغن های درجه یک و خالص را استفاده کنید. زیرا نقطه دود دمایی آن بسیار مطلوب است
  • قبل از قرار دادن مواد غذایی دارای یخ یا آبدار آن را کاملا یخ زدا کرده و تمامی آب اضافی آن را دریافت کنید
  • تا زمانی که غذا خوب سرخ نشده است، نمکی را به آن اضافه نکنید. زیرا موجب کف کردن روغن، از بین رفتن خواص آن برای بار مجدد استفاده شده و مواد گوشتی را سفت کرده و مغز پخت نمی کند.
  • به دلیل گرمای تولیدی سرخ کن سعی کنید آن را در مجاورت یخچال در هنگام کارکرد قرار ندهید.
  • پس از اتمام کار سرخ کن برقی و شستن تمامی قسمت های مختلف آن، حتما با یک پارچه آن را خوب خشک کرده و مجدد آن را روشن کنید. زیرا وجود آب و نفوذ آن درون محفظه و قسمت های الکتریکی، موجب خسارت به دستگاه شده و طول عمر آن را کم می کند.
  • بهتر است دمای آماده سازی غذا را از روی کاتالوگ تنظیم کنید. زیرا تنظیم اشتباه دما موجب سوختن مواد غذایی می شود.
  • تایمر را به صورت مضربی از 5 دقیقه تنظیم نمایید. همچنین با تکان دادن و همزدن مواد غذایی درون محفظه می توانید به پخت بهتر آن کمک کنید
  • دستگاه سرخ کن در حال کار را نباید تکان دهید و باید در یک جای مسطح و صاف بدون حرکت قرار گیرد
  • از قرار دادن سرخ کن در کنار حریر، پرده و مواد آتش زا بپرهیزید
  • بعد از اتمام کار با دستگاه حتما دو شاخه را از برق بکشید
  • در هنگام روشن بودن سرخ کن برقی به دلیل دمای زیاد آن حتما از دستکش های نسوز استفاده نمایید
  • اگر بعد از اتمام کار سرخ کن ها متوجه شدید که غذای شما خام است می توانید بار دیگر دما را تنظیم کرده و با دادن زمان مناسب دوباره آن را برشته نمایید.
  • برای خرید انواع دستگاه های سرخ کن، با این همه تنوع در بازار انتخاب یک سرخ کن مناسب کمی دشوار شده است، اگر به دنبال خرید سرخ کن هستید، پیشنهاد میکنیم مقاله؛ راهنمای خرید سرخ کن را مطالعه کنید.
برچسب ها: